Nyhed

DN mod en bydel ved Nørrestrand

DN Horsens mener ikke der er tilstrækkeligt redegjort for, at det er nødvendigt at bebygge et åbnet kystlandskab med store nærved liggende naturværdier. DN Horsens kan ikke støtte planerne om at bebygge arealerne nord for Nørre strand, da vi frygter at naturområde hermed vil blive væsentligt forringet.

DN Horsens har 20.august 2017 sendt dette høringssvar til Horsens kommune:

 

Indsigelse vedrørende kommuneplantillæg 2013-32-boliger og dagligvarebutik, Egebjergvej, Nørrestrand, Horsens

Horsens Kommune har udsendt kommuneplantillæg 2013-32- boliger og dagligvarebutik, Egebjergved, Nørrestrand, Horsens, hvortil vi har følgende indsigelse:

DN Horsens mener ikke, at planområdet ligger i umiddelbar tilknytning til bymæssig bebyggelse. Det er beliggende direkte op mod det fredede område Nørrestrands nordvestside.

I planen oplyses, at dette er 1. etape i en hel ny bydel med bæredygtig natur og byudvikling med et påregnet beboerantal på ca. 9.000 personer direkte nord for det fredede område Nørrestrand.

Natur og bæredygtighed
På sydsiden af Nørrestrand er der bebygget helt op til det fredede område. Hvis der også bygges helt op til området på den nordlige side vil naturområdet være lukket inde i en by og hermed risikerer at miste sit præg af natur, og det kan muligvis medføre, at adskillige af de nuværende arter ikke fremover vil være at træffe her.

Nørrestrand er fugle- og vildtreservat, hvor der iflg. Dansk Ornitologisk Forenings database er registreret observation af 239 fuglearter, hvoraf 5 er på Dansk Ornitologis Forenings sjældenhedsliste, og herudover er der 11 observationer på listen over subhits, som omfatter de mest bemærkelsesværdige observationer i Danmark. Samtidig er Nørrestrand yngleplads for adskillige relativt sjældne fuglearter. Der bør derfor vises ekstra hensyn til et sådant område, som oven i købet ligger bynært. Når nu kommunen påpeger der er tale om bæredygtig natur og byudvikling, er det påfaldende, at man ikke har fundet anledning til at beskrive naturværdierne og nærmere redegøre for, hvorledes en helt ny bydel med 9000 beboere forventes at påvirke denne natur, og desuden nærmere redegøre for hvori projektet er særlig bæredygtigt for naturen.

Planlovens regler for byvækst
Der er kommet ny planlov i Danmark som fastlægger bestemmelser om byvækst. DN Horsens mener således, der i kommuneplantillægget nærmere skal redegøres for byudlægget i relation hertil. Det omfatter både hvorledes kommunen vurderer byudlægget til at være i sammenhæng med eksisterende by, rækkefølgeplanlægning samt redegørelse for behov og ledig rummelighed i kommunen. Umiddelbart mener DN Horsens hverken der er tale om byvækst i tilknytning til eksisterende by eller at der kan redegøres for et behov. Således fremgår det alene, at behovet er begrundet i bygherres ønske om at bygge og kommunens ønske om en ny bydel.

Kystnærhedszonen
Bebyggelsen på den nordlige side vil være meget synlig fra stierne i det fredede område, da den foreslåede bebyggelse ligger på en skråning, der skråner ned mod Nørrestrand, og det vil medføre et permanent tab af en stor landskabelig kvalitet.

Kommunen angiver, at kun en lille del beliggende inden for kystnærhedszonen. Jf. Miljøportalen er ca. halvdelen af området kystnærhedszone. Inden for zonen kan der jf. planloven ikke inddrages landzone til byzone med mindre der er et planlægningsmæssigt eller funktionelt behov for kystnær lokalisering. DN Horsens ser ikke at der er en sådan redegørelse.

Dernæst er kravene til redegørelse for den visuelle påvirkning i zonen ikke alene en redegørelse i forhold til om byggeriet er synligt fra kysten, men også en redegørelse for påvirkningen af det øvrige kystlandskab langs kysten. Der ses derfor at mangler en nærmere redegørelse for den visuelle påvirkning af kysten. Redegørelsen bør desuden tage udgangspunkt i de samlede planer for udlæg af en ny bydel nord for Nørre strand.

Sammenfatning
Samlet set mener DN Horsens ikke der er tilstrækkeligt redegjort for, at det er nødvendigt at bebygge et åbnet kystlandskab med store nærved liggende naturværdier. DN Horsens kan ikke støtte planerne om at bebygge arealerne nord for Nørre strand, da vi frygter at naturområde hermed vil blive væsentligt forringet.


Med venlig hilsen
Lillian Sørensen
Formand DN Horsens